If You Want Any Book Just type In Comment Box, A book name,its author name and your Email Id,We it send to you,its true.

Get Money

Earn upto Rs. 9,000 pm checking Emails. Join now!

EasyHits4U.com - Your Free Traffic Exchange - 1:1 Exchange Ratio, 5-Tier Referral Program. FREE Advertising!

Question Answers For SSC and UPSC

↑ Grab this Headline Animator

Follow by Email

Thursday, August 16, 2012

Computer General Knowledge,Computer Questions and Answers

Source of this information is Internet,Say thanks to Internet
Enjoy!
If you want all these questions in PDF file then leave your email, we send it to you, Only for you.


1. In Windows XP, if you want to see the file size and modified dates of all files in a folder, the best viewing option is the __________ view.
A List
B Thumbnails
C Details
D Icon
Answer: C


2. The _____ button on the quick access Toolbar allows you to cancel your recent commands or actions.
(A) Search
(B) Cut
(C) Document
(D) Undo
(E) None of these
Ans (D)

3. The definition of thrashing is:
A swapping data between virtual memory and RAM too frequently.
B insufficient hard disk space.
C too many processors being managed by the operating system.
D inaccurate information stored in the registry.
Answer: A
4. ________ Software allows users to perform calculations on rows and columns of data.
(A) Word processing
(B) Presentation graphics
(C) Database Management Systems
(D) Electronic Spreadsheet
(E) None of these
Ans (C)
5. A _________ represent approximately one billion memory locations.
(A) kilobyte
(B) megabyte
(C) gigabyte
(D) terabyte
(E) None of these
Ans (C)
6. ______ cells involves creating a single cell by combining two or more selected cells.
(A) Formatting
(B) Merging
(C) Embedding
(D) Splitting
(E) None of these
Ans (B)
7. The operating system is the most common type of ______________ software.
(A) communication
(B) application
(C) system
(D) word-processing
(E) None of these
Ans (C)
8. When you quickly press and releaes the left mouse button twice , you are ____
(A) Primary-clicking
(B) pointing
(C) Double-clicking
(D) Secondary-clicking
(E) None of these
Ans (C)
9. The horizontal and vertical lines on a worksheet are called ___
(A) cells
(B) sheets
(C) block lines
(D) gridlines
(E) None of these
Ans (D)
10. To delete an incorrect character in a document, __________ to erase to the right of the insertion point.
(A) press the left mouse key
(B) double-click the right mouse key
(C) press the BACKSPACE key
(D) press the delete key
(E) None of these
Ans (D)
11. The operating system does all of the following EXCEPT:
A provide a way for the user to interact with the computer.
B manage the central processing unit (CPU).
C manage memory and storage.
D enable users to perform a specific task such as document editing.
Ans (D)
12. During the boot process, the ____________ looks for the system files.
A CD
B. BIOS
C. CPU
D. DVD
AnS (B)
13. ____________ are lists of commands that appear on the screen.
A GUIs
B Icons
C Menus
D Windows
Answer: C
14. ____________ is the ability of an operating system to control the activities of multiple programs at the same time.
A Multitasking
B Streamlining
C Multiuser
D Simulcasting
Answer: A
15. The unique signal, generated by a device, that tells the operating system that it is in need of immediate attention is called an:
A action.
B event.
C interrupt.
D activity.
Answer: C
16. The operating system controls access to the processor by assigning a(n) ____________ to each task requiring the processor’s attention.
A CPU
B slice of time
C stack
D event
Answer: B
17. The blocks of code, included in the operating system, that software applications interact with are known as:
A application programming interfaces (APIs).
B complimentary metal-oxide conductors (CMOS).
C device drivers.
D bootstrap loaders.
Answer: A
18. MS-DOS is a ____________ operating system.
A point-and-click
B user-friendly
C command-driven
D Mac
Answer: C
19. An interrupt handler is a(n):
A location in memory that keeps track of recently generated interrupts.
B peripheral device.
C utility program.
D special numeric code that indicates the priority of a request.
Answer: D
20. A spooler is a(n):
A location in memory that maintains the contents of a document until it prints out.
B print job.
C program that coordinates the print jobs that are waiting to print.
D message sent from the printer to the operating system when a print job is completed.
Answer: C
21. Virtual memory is typically located:
A on a floppy disk.
B in the CPU.
C in a flash card.
D on the hard drive.
Answer: D
22. The purpose of a swap (or page) file is to:
A maintain pages of documents that are being spooled to the printer.
B hold a program’s data or instructions in virtual memory when it can’t fit in RAM.
C prevent thrashing in a multitasking environment.
D allow multiple print jobs to print their pages out simultaneously.
Answer: B
23. In Excel, any set of characters containing a letter , hyphen, or space is considered ___
(A) a formula
(B) text
(C) a name
(D) a title
(E) None of these
Ans (B)
24. All of the following are TRUE of Safe Mode EXCEPT:
A Safe Mode is a special diagnostic mode.
B Safe Mode loads all nonessential icons.
C Safe Mode allows users to troubleshoot errors.
D Safe Mode loads only the most essential devices.
Answer: B
25. Verification of a login name and password is known as:
A configuration.
B accessibility.
C authentication.
D logging in.
Answer: C
26. The combination of the operating system and the processor is referred to as the computer’s:
A CPU.
B platform.
C BIOS.
D CMOS.
Answer: B
27. The following message generally means:
A a nonsystem floppy has been left in the floppy disk drive.
B the CD drive is not functioning.
C the BIOS is corrupted.
D there is a problem loading a device.
Answer: A
28. Which of the following is the correct sequence of actions that takes place during the boot-up process?
A Load operating system ? Activate BIOS ? Perform POST ? Check configuration settings
B Activate BIOS ? Perform POST ? Load operating system ? Check configuration settings
C Perform POST ? Load operating system ? Activate BIOS ? Check configuration settings
D Activate BIOS ? Check configuration settings ? Perform POST ? Load operating system
Answer: B
29. All of the following are steps involved in the boot process EXCEPT:
A load the operating system into RAM.
B the power-on self-test.
C activate the basic input/output system (BIOS).
D load application programs.
Answer: D
30. The ____________, stored on a ROM chip, is responsible for loading the operating system from its permanent location on the hard drive into RAM.
A BIOS
B API
C device driver
D supervisor program
Answer: A
31. The basic input/output system (BIOS) is stored in:
A RAM.
B ROM.
C the CPU.
D the hard drive.
Answer: B
32. Ensuring that the essential peripheral devices are attached and operational is the ____________ process.
A configuration
B CMOS
C POST
D ROM
Answer: C
33. The memory resident portion of the operating system is called the:
A registry.
B API.
C CMOS.
D kernel.
Answer: D
34. Which of the following does NOT occur during the power-on self-test (POST)?
A The ScanDisk utility begins to run.
B The video card and video memory are tested.
C The BIOS identification process occurs.
D Memory chips are checked to ensure they are working properly.
Answer: A
35. All of the following are TRUE regarding virtual memory EXCEPT:
A any amount of RAM can be allocated to virtual memory.
B the setting for the amount of hard drive space to allocate to virtual memory can be manually changed.
C this temporary storage is called the swap file (or page file).
D virtual memory is physical space on the hard drive.
Answer: A

36. The operating system allows users to organize the computer’s contents in a hierarchical structure of directories that include all of the following EXCEPT:
A files.
B folders.
D drives.
D systems.
Answer: D

37. All of the following statements concerning windows are true EXCEPT:
A windows are an example of a command-driven environment.
B windows can be resized and repositioned on the desktop.
C more than one window can be open at a time.
D toolbars and scrollbars are features of windows.
Answer: A
38. All of the following statements concerning files are true EXCEPT:
A A file is a collection of related pieces of information stored together for easy reference.
B Files can be generated from an application.
C Files are stored in RAM.
D Files should be organized in folders.
Answer: C
39. Using Windows Explorer, a plus (+) sign in front of a folder indicates:
A an open folder.
B the folder contains subfolders.
C a text file.
D a graphics file.
Answer: B
40. If a word is typed that is not in Word’s dictionary, a ___ wavy underline appears below the word.
(A) red
(B) green
(C) blue
(D) black
(E) None of these
Ans (A)
41. Register is a
(a) Set of capacitors used to register input instructions in a digital computer
(b) Set of paper tapes and cards put in a file
(c) Temporary storage unit within the CPU having dedicated or general purpose use
(d) part of the auxiliary memory
(e) device to convert current signal into voltage signal
Ans (c)
42. Errors in computer results could be due to
(a) encoding of data (b) transmission of data
(c) manipulation of data (d) all of the above
(e) none of above
Ans (d)
43. Terminal is a
(a) device used to give supply to a computer
(b) Point at which data may leave or enter the computer
(c) ending point in a program
(d) point where wires are interconnected
(e) an input/output device
Ans (b)
44. A computer programmer
(a) enters data into computer
(b) writes programs
(c) changes flow chart into instructions
(d) provides solutions to complex problems
(e) does total planning and thinking for a computer
Ans (e)
45.Pickup wrong definition
(a) Off line - is a system peripheral equipment not controlled by CPU
(b) Online - is system in which peripheral equipment is in direct contact with CPU
(c) Peripherals - are hardware under the control of CPU, like punched card readers, tapes, drums, disk, output devices
(d) PL/I is the acronym Peripheral Listing /Index
(e) Program or routine is a set sequence of instructions given to computer for problem solving
Ans (d)
46. When a CD (Compact Disc used in audio and Video system) is seen in sunlight, rainbow like colours are seen. This can be explained on the basis of phenomenon of
(a) reflection and diffraction
(b) reflection and transmission
(c) diffraction and transmission
(d) refraction, diffraction and transmission
(e) none of these
Ans (d) Internet is an inter-networking of information from one part of the network to any other provided the information is packed according to certain conventions

47. For reproducing sound, a CD (Compact Disc) audio player uses a
(a) quartz crystal
(b) titanium needle
(c) laser beam
(d) barium titanium ceramic
(e) none of these
Ans (c) LASER stands for Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation
48. The memory of a computer is commonly expressed in terms of Kilobytes or Megabytes. A byte is made up of
(a) eight decimal digits (b) eight binary digits
(c) two binary digits (d) two decimal digits (e) none of these
Ans (b) A byte consists of 8 bits—8 binary digits
49. Which of the following circuit is used as a 'Memory device' in computers?
(a) Rectifier (b) Flip-Flop (c) Comparator (d) Attenuator (e) none of these
Ans (b) Flip-flop refers to an electronic component which can adopt one of two possible states -0 or 1. It acts as an electronic switch which gets changed its state when input signals are received
50. Which is/are the main provisions of Information Technology (IT) Act, 2000?
(a) Legal recognition to digital signatures and documents.
(b) Finalisation of contracts through electronic media.
(c) Making hacking with computer system an office.
(d) All of the above
Ans (d)